f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Program Eğitmeni

Ceyda TEZEL
MCC Eğitmen

Sertifika

 

“Değişim sen karar verdiğinde başlar!” 

Herkesin Bir Koça İhtiyacı Var!

Google CEO’su Eric Schmidt kendisine bir koça ihtiyacın var dendiğinde ilk olarak “benim bir koça ihtiyacım yok, ben örnek bir CEO’yum, neden bir koça ihtiyacım olsun ki, bir problemim mi var?” diyerek tepki veriyor. Öneriyi yapan kişi “hayır, hayır” diyor “bir koça ihtiyacın var, herkesin bir koça ihtiyacı vardır.” Sonrasında Schmidt, koçu Bill Campbell ile çalışmaya başladığında diyor ki “Her meşhur atletin, her meşhur performansçının, ne yaptıklarını görüp ‘yapmak istediğin bu mu?’ diye soran, farklı bir bakış açısı veren, başkalarının gözünden kendilerini görmelerini sağlayan bir koçu vardır. Bir koç gerçekten yardımcı olur.”

 

Özellikle iş yerinde koçluk son yıllarda çok hızlı bir gelişim gösteriyor. Yalnızca dünyada değil, ülkemizde de pek çok firma yöneticilerinin bir koçla çalışmasına olanak tanıyor ve bunun meyvelerini topluyor.

 

Yönetici koçluğu; gelişmiş stratejik planlama, sunum becerileri, öfke ve stres yönetimi, takım oluşturma ve liderlik gelişimi için koçluk da dahil olmak üzere çok çeşitli hizmetleri ve uzmanlık alanlarını kapsamakta. Firmalar genellikle organizasyonun bir parçası olmayan, kurum dışından bir koçtan hizmet alırken bunun alternatifi olarak iç koçlarla çalışan firmalar da mevcut. Yönetici koçluğu hizmeti veren koçlar iş/yaşam dengesine koçluk, iletişim ve liderlik becerilerinde gelişim için koçluk ya da performans artışı için koçluk benzeri temel koçluk çalışmalarının ötesinde ‘eğitim, danışmanlık/mentorluk ve koçluk’ hizmetlerinin bir kombinasyonunu da sunuyorlar.

 

İş yerinde koçluk uygulamaları yalnızca yönetici koçluğunu içermiyor, aynı zamanda şirketin yönetici olmayan çalışanlarına yapılan koçluk hizmetlerini de kapsıyor. Bu çalışmalarda yine dışarıdan koçluk hizmeti de alınırken, daha yaygın olan uygulama kurumun iç koçlarla çalışması yönünde. Bu durumda genellikle koçluk eğitimi alan insan kaynakları ya da eğitim departmanı personelleri kurum içerisinde koçluk rolünü de üstleniyorlar. Hatta bu konuya özellikle önem veren bazı firmaların koçluk/mentorluk departmanları da bulunuyor. İç koçlukla ilgili bir diğer uygulama da ‘koç olarak yönetici – koç yönetici” yani firmada yöneticilerin kendi personellerine mevcut performanslarının artması ve potansiyellerinin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla aynı zamanda doğaçlama olarak koçluk da yapıyor olmaları. Bu anlamda yöneticilerin koçluk becerileri konusunda eğitim almaları ve bunu uygulamaları, işyerinde koçluğun artmasına önemli bir katkı sağlamaktadır.

 

Koçluğun ülkemizde gelecek vadeden bir meslek olarak öne çıkması ve özellikle kurumsal alanda hızla gelişim göstermesi, kariyerinin başında olan ya da yeni bir kariyer geliştirmek isteyen bireyler için oldukça güçlü bir alternatif oluşturuyor. Bu alternatifi değerlendirmek isteyen kişiler için önerim mesleğe geçiş süreçlerinde deneyimin peşinden koşmaları ve öncelikle kendileriyle çok fazla çalışmaları olacaktır. Bu şekilde ehil koçlar olarak, ‘herkesin bir koça ihtiyaç duyduğu’ bu büyüyen sektörde önemli bir rol almaları kaçınılmazdır…

 

 

 

Ebru Oğuş, PCC

User registration

You don't have permission to register

Reset Password