Ülkemizde koçluk mesleği standartları Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 22.5.2013 tarih ve 2013/41 sayılı karar ile onaylanmış ve 29.6.2013 tarih ve 28692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Son olarak da 2015 yılının Temmuz ayında MYK’nın yeterlilikleri de onaylması ile birlikte “Koçluk” seviye 6 meslek olarak resmiyet kazanmış durumdadır. Mesleki Yeterlilikler ana menüde koçluk başlığı altında pdf dosya olarak yer almaktadır. 2017 yılı Mayıs ayından bu yana MYK tarafından yetkilendirilmiş ve onaylanmış bir belgelendirme kurumu tarafından düzenlenen meslek sınavları yapılmaktadır.
Koçluk, geçmişle ilgili derin analizlere giren bir terapi değildir. Koçlukta sağlıklı bireylerle çalışılır ve bir iyileşme süreci yoktur. Koçluk, daha çok adım atmaya yöneliktir. Geçmişe değil, bugüne ve geleceğe odaklıdır.
Ayrıca Koçluk, karşı tarafa cevapların hazırlanıp verildiği bir danışmanlık süreci de değildir. Danışmanlık, danışmanın aktıif olduğu bir süreçtir, bir bilgi transferi vardır ve uzmanlık gerektirir. Koçlukta ise müşteri aktiftir, izlenecek yol koç ve müşteri ile birlikte geliştirilir.
Koçluk eğitimi, bireylere koçluk hizmeti verme yetisi kazanmak için alınan ve Optimal Koçluk programlarında 8 gün olarak verilen eğitimdir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış standartlar bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmemektedir. Optimal Koçluk tarafından verilen koçluk eğitimlerinde 18 yaşını doldurmuş olma koşulu aranmaktadır.
Koçluk eğitimleri, bireyin özel ve profesyonel yaşamnda daha etkin kararlar alabilmesini sağlayan ve farkındalığını geliştiren süreçlerdir. Güçlü ve zayıf yanlarını daha kolay fark eden kişi mevcut sınırlarını genişletme imkanı bulur. İletişim becerilerini arttırır, özellikle ebeveynler çocukları ile olan ilişkilerinde bir üst kademeye geçebilirler. Kişi kendini daha iyi tanıma imkanı bulduğunda yaşayacağı olumlu gelişim, tüm çevresine yansıyacaktır.
Bireysel gelişimin yanısıra; mesleki olarak kişi ister yolun başında olsun, ister hayatının bir noktasında değişim arzusu/ihtiyacı içerisinde olsun, yepyeni bir kariyer edinme imkanı doğar.
Koçluk eğitimlerini alan her birey koçluk yapacak diye bir mecburiyet yoktur. Bir çok insan sadece kendi gelişimi için bu eğitimlere yönelmektedir.
Optimal Koçluk eğitimleri almaya başladığınızda, eğitmenleriniz artık sizin mentörleriniz/akıl hocalarınız olacaklardır. Bundan sonra yapacağınız tüm çalışmalarınızda; gerek eğitimler, gerek sertifika süreci, gerekse daha sonrasındaki yolculuğunuzda koçluk kapsamında her türlü konuda kendilerine danışabileceksiniz. Koçluk atölyelerine dilediğiniz sürece ücretsiz olarak katılıp, uygulama yapma/izleme şeklinde gelişiminizi sürdürebileceksiniz. Optimal Koçluk ailesinin bir üyesi olduğunuzda, yol arkadaşlığımız her zaman devam edecektir.
Koçluk eğitimleriniz tamamlandıktan sonra sertifika almak için iki aşama daha vardır. Bunlardan biri sınav, diğeri staj sürecidir. Sınav eğitim tamamlandıktan hemen sonraki hafta yapılır. Staj süreci toplam 20 saattir.
Sınav ve staj sürecini başarı ile tamamlayan öğrenciler artık sertifikalarını almaya hazırdırlar 🙂
Koçluk eğitimini tamamlayan öğrenciler 20 saat ücretsiz olarak koçluk yapmalıdır. Öğrenciler koçluk yapacakları kişileri yakınları arasından seçebilir ya da ücretsiz hizmet almak isteyen kişiler olursa kendilerine yönlendirme yapılabilir. Staj, normal koçluk uygulaması olarak, bir kişi ile haftada bir gün 1 saat görüşülecek şekilde planlanır. Tarafımızca tavsiye edilen staj şekli, 4-5 kişi ile 4-5 seans yapılmasıdır.
Bu süreçte ayrıca, bir koçluk atölyesine katılım da 2 saatlik staj olarak kabul edilmekte olup, staj için en fazla 3 atölye çalışması hesaba katılmaktadır. Staj tamamlandıktan sonra, tarafınıza verilecek ilgili formlar aracılığı ile raporlaması yapılır.
Koçluk atölyesi her ay ücretsiz olarak düzenlenen bir uygulama programıdır. Atölyenin amacı eğitimi devam eden/tamamlanmış olan koç adaylarının/koçların burada eğitimenlerin gözetimi altında koçluk hizmeti vermeleridir. Atölyeler öğrenme alanlarımızdır. Ayrıca koçluk hakkında bilgi almak isteyen misafirler de bu çalışmalara ücretsiz olarak katılabilir, arzu edenler yine ücretsiz olarak koçluk hizmeti alabilirler.
Mezunlarımızın en az 6 atölyeye katılımı gerekmekte olup, isteyenler daha uzun süre de katılım sağlayabilirler.
Koçluk eğitimi almış profesyonel bir koç ile planlı ve düzenli olarak yapılan görüşmeler koçluk seansı/hizmeti adını alır. Standart uygulama haftada bir gün 1 saat olacak şekilde görüşme yapmaktır. Bu süre bazı durumlarda 1.5 saate kadar uzayabilmekte olup, bu sürenin aşımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Profesyonel bir koç; bireyi yargılamadan dinler, gerçekten istediği hedefleri belirlemesi konusunda onu teşvik eder, kendi doğru cevaplarını bulmasına yardımcı olur, bugüne kadar kendi başına yaptığından daha fazlasını yapmasını ister, daha fazlasını başarması için ona ihtiyacı olan araçları, yöntemleri ve desteği sağlar, hızlı sonuç alması için daha iyi odaklanmasına yardımcı olur, birlikte kararlaştırılacak uygulamaları hayata geçirmesi için bireyi teşvik ve motive eder.
Kendi içsel yolculuğunda bir yol arkadaşı arayan, özel yaşamında fark ve farkındalık ihtiyacı içerisinde olan, mesleki gelişimini hızlandırmak ya da kariyer değişikliği yapmak isteyen her insan bu hizmeti alabilir.
Kişi kendini yeniden keşfetmeye hazır olduğunda, gerçekten istediği şeye odaklandığında, koçluk görüşmelerine hazır bir şekilde geldiğinde ve koçu ile kararlaştırdıkları uygulamaları hayata geçirmeye istekli olduğunda bu hizmetten azami fayda sağlayacaktır.