f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Program Eğitmeni

Ceyda TEZEL
MCC Eğitmen

Sertifika

 

“Değişim sen karar verdiğinde başlar!” 

Cesaret bir yetenek mi?

 

“Cesaret akademik zorluklara ve korkuya karşı gösterilen sebattır,kendine güven ise korkusuzca sebat gösterebilmektir”.

 

Andrew Martin

 

Cesaret, birçok kaynakta “korkulara rağmen adım atmak” olarak tanımlanıyor. Korkularına rağmen adım atabilmek ise hepimize göre farklılık göstermektedir. Özellikle de geleceklerini şekillendirecek adımlar atmaları sürecinde gençler için bu durum çok daha önemlidir. Aslında gençlerin hepsi farklı alanlarda cesaretlerini ortaya koyabiliyorlar. Çünkü kendi güçlü oldukları yanlarının veya güçlendirmesi gereken yönlerinin bizden çok daha farkındalar.

 

Onların üstelik sadece bir alanda değil, faklı birçok alanda cesur olmaları gerçekten çok takdir edilecek özelliklerinden. Sporda, sanatta, bilimde, müzikte, edebiyatta, matematikte, aslında okulda cesurlar. Hepsinin farklı yetenekleri olduğu halde aynı dersleri ve aynı sınav sisteminin ipini göğüsleme cesaretini gösteriyorlar…

 

Einstein’in, enerjinin meşhur E=mc2 formülünün sırrının, şu şekilde çevrilmesini okumuştum bir yazıda. Enerji=Motivasyon X Cesaret2. Aslında gerçekten de cesaret ile motivasyon yakından ilişkili iki kavram. Birbirini besleyen iki harekettir.

 

O zaman cesaret nasıl tanımlanabilir?

 

Kanadalı Psikolog S. J. Rachman korku ve cesaret konusuna yoğunlaşan bir bilim insanı. Diyor ki, çoğu insan, cesareti, korkusuzluk olarak anlıyor. Oysa cesaret, stres ve korku karşısında direnmek, sabırla tahammül etmektir.

 

Kısaca cesaret, her zorluğa rağmen, harekete geçme yeteneğidir…

 

O zaman gençler birçok alanda cesaret gösteriyorlar evet, bununla birlikte cesarete ihtiyaç duydukları alanların başında, benim çalıştığım gençlerin çoğunda gözlemlediğim aile ilişkileri, eğitimdeki belirsizlikler geliyor… Bu da onlarda gelecek kaygısına neden olmaktadır.

 

Sosyolog yazar Brene Brown da “Asıl büyük cesaret mükemmellikten uzak ve kırılgan olduğunu açığa çıkarmak, korkuya kapılmadan dolu dolu yaşayabilmektir” diyor. Mükemmel olmadığını bilmenin gücü, kendini kabul etmekten, kendini kabul etmenin gücü de bize başkalarını kabul etmemizi sağlayacak bakış açısı kazandırmaktadır. Özellikle sürekli aileleri ve çevreleri tarafından eleştirilen gençlerin stresle nasıl baş edebileceklerini öğrenmeleri çok önemlidir. İşte cesaret, eleştirileri kişisel saldırı olarak almadan daha nesnel olmaya çalışmaktan geçmektedir. Onlara verebileceğimiz en önemli tavsiye; “Eğer biri sizi yaptığınız bir hatadan dolayı eleştirirse, söylenenleri ve sizin ne hatanız olduğunu gerçekten anlamaya çalışın ve hata yapma hakkınız olduğunu hatırlayın. Hatasız öğrenme ve gelişmenin de mümkün olmayacağını unutmayın.” olabilir. Bu tür yaklaşımlar gençlerimizi kendi kararlarını verirken veya yapmak istediklerini belirlerken daha cesurca adımlar atmaya teşvik edecektir.

 

Cesaretin diğer önemli kaynakları da, bir stratejiye ve bir hedefe sahip olmaktır.

 

Stratejik adımlar, kişinin kendisini geliştiren türdendir. Kendisine koyduğu o yüksek ve anlamlı hedefe ulaşama sürecinde gösterdiği cesaret ve motivasyon onu hayatının her döneminde ateşleyecektir.

 

Şimdi kendimize tekrar bakalım. Evimizdeki geleceğin cesur liderlerinin nelere ihtiyaçları var? Hepimiz gençlerimizin daha cesurca kendi hayatlarının senaryosunu yazmalarına, yönetmelerine destek olmak için neler yapabileceğimize odaklanıp, onları dinleyelim ve birlikte cesaretle yola çıkalım…

 

Onların her daim cesaretle yol almaları dileğiyle…

 

 

 

Ceyda Tezel

Aile Danışmanı – Profesyonel Koç

 

User registration

You don't have permission to register

Reset Password