f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Program Eğitmeni

Ceyda TEZEL
MCC Eğitmen

Sertifika

 

“Değişim sen karar verdiğinde başlar!” 

2018 YKS Sonuçlarına Göre Tercih Yaparken…

Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve neredeyse tüm adaylarda şimdi tercihleri nasıl yapacağız düşüncesi başladı. Bu yıl, geçen yıllara göre bazı farklılıklar var evet ve bu da kafaları biraz daha karıştırıyor olsa da panik yapmadan, sakin kalarak yapabileceklerinizi planlamak önemli.

 

Biraz farklılıklardan bahsetmek iyi olur diye düşünüyorum… Daha önceki yıllarda TM1, TM2 v.b diye ayrışırken bu yıl tek bir EA puanı var ve yine önceki yıllarda MF1, MF2 … diye ayrışırken yine tek bir SAY puanı var. Yani önceki yıllarda İşletme, İktisat gibi bölümler için TM1 puanına, Hukuk, Psikoloji isteyenler de TM3 puanına göre tercih listesi hazırlıyorlardı. Bu yıl farklı olarak tek bir EA puanı altında toplanacak tüm bu tür tercihler. Yani tercihiniz İşletme, İktisat, Psikoloji, Hukuk için hiçbir ayrım yapmadan EA puanı üzerinden tercih yapılacak.

 

Bu durum neyi etkileyecek diye bakınca da; Bu yıl gelen puanınız size tam olarak okul puanlarını veya sıralamaları yansıtmıyor olacak. Bu nedenle öncelikle gelen puan üzerinden hemen yorum yapmadan önce lütfen sakin olmak gerekiyor.

 

Çünkü aldığınız puan 50bin civarında olsa bile 35bin dilimindeki okullara girebilme şansınız var. Bu nedenle üzerinde iyi analiz yaparak, farklı kombinasyonları da değerlendirin. Tercih listesini oluştururken puanınızın üstten ve alttan %30-35 lik fark aralığını da göz önüne alarak, kendinizi sadece kendi puan aralığınıza sıkıştırmayın.

 

Peki nasıl eski sıralamalar ile yeni sıralamayı kıyaslayabilirsiniz?

 

Uzmanlar çözümü şöyle açıklıyor; mühendislik programlarını tercih yapacak adaylar, size gelen bu yılki SAY sıralamasını, 1,87 katsayısına bölerlerse, geçen yılki MF-4 sırasını bulmuş oluyorlar. Örneğin; SAY sıranızın bu yıl 60 bin olduğunu var sayalım, 60.000/1,87= 32.086 geçen yılki MF-4 puan türünün sırasına karşılık geliyor.

 

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimlik ya da sağlık bilimleri alanını düşünen adaylar ne yapacaklar?

 

Bu yıl gelen SAY sıralamasını 1,74 katsayısına bölerek, geçen yılın MF-3 puan türünün sıralamasına ulaşmış oluyorsunuz. Örneğin; adayın bu yılki SAY sırası 40 bin olsun, 40.000/1,74= 22.989 geçen yılın MF-3 puan türünün sırasına denk geliyor.

 

EA için ise durum; geçen yılın TM-1 karşılığını bulmak için 0,70’e, geçen yılın TM-2 puan türünün karşılığını bulmak için 0,68 katsayısına, geçen yılın TM-3 sıralamasını bulmak için 0,62 katsayısına bölmeniz yeterli olacaktır.

 

Bu yıl tercih yapmak veya mezuna bırakmak kararı almadan önce lütfen tüm alternatifleri göz önünde bulundurun. Çok fazla yeni okul, yeni bölüm, yeni meslek türü var.

 

Ayrıca tercih listelerini oluştururken;

 

Puanı değil başarı dilimini önemseyin; Tercih listesini düzenlerken bir sene önceye ait olan Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu sizin için önemli bir rehber olacak. Ancak bilmelisiniz ki hiçbir zaman bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmeyecektir. Yukarıdaki hesaplamaları da dikkate alın.

 

Başarı sırası sizden üstte ve altta olanları da tercih edin; Puanınızın tutmadığı, ancak istediğiniz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden %30-35 daha yukarıda görünse de yazınız. İdeal tercih sıralamanız bu 2-3 tercihten sonra gelmeli, bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Ancak siz “Ne olursa olsun bir Üniversiteye yerleşmeliyim” diyorsanız başarı sıranızın %35 geride başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listenizde yer verip kendinizi garantiye almalısınız.

 

Yatay Geçiş Sınavı gerçeğini unutmayın; Yatay Geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçmesidir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılmamakta, bununla birlikte %80’e kadar benzer içerikteki bölümler arasında yatay geçiş yapılabilmektedir. Yatay geçişler üniversiteler arasında yapılabildiği gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönemi, önlisans okuyorsa ise 1. dönemi bitirmiş olması gerekir.

 

Yeni açılan üniversite ve bölümleri yazarken; Tercih kılavuzunda yeni açılan, dolayısıyla bir sene önceki kılavuzda en küçük puanı ve başarı sırası bulunmayan bir bölüme tercihlerinizde yer verirken; o üniversite ve bölümün eş değeri olan yakınlardaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sıranızı göz önüne alın.

 

Seçtiğiniz mesleğe ait üniversiteleri web sayfalarından araştırın; Sadece meslek değil, hangi üniversitede okuyacağınız da en az meslek seçiminiz kadar önemlidir. Bu konuda en faydalı ve güvenilir kaynağınız sık sık güncellenen, okulların internet sayfalar olacaktır. Eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle ve o bölümden mezun olanlarla görüşüp okul hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Okurken göreceğiniz dersler, okulun fiziksel şartları, uluslararası bağlantıları, barınma ve burs imkanları, ulaşım olanakları, mezunlara iş imkanı sağlayıp sağlamadığı gibi soruların cevabını bulduktan sonra üniversitenizi belirlemeniz en sağlıklı olanıdır.

 

Okul kodlarınızı birkaç kez kontrol edin; Tercih formunuza yazdığınız bölümlerde kodlama hatası olmamasına son derece dikkat edin.

 

Tüm adayların gönlünce olması dileğiyle…

 

 

Ceyda Tezel

Aile Danışmanı – Profesyonel Koç

User registration

You don't have permission to register

Reset Password