f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Program Eğitmeni

Ceyda TEZEL
MCC Eğitmen

Sertifika

 

“Değişim sen karar verdiğinde başlar!” 

Farklı renkler, farklı mizaçlar

Günün birinde, dünyanın bütün renkleri bir araya toplanmışlar ve hangi rengin en önemli en özel olduğunu tartışmaya başlamışlar.

 

Yeşil demiş ki; “Elbette en önemli renk benim. Ben hayatın ve umudun rengiyim. Çimenler, ağaçlar, yapraklar için seçilmişim. Şöyle bir yeryüzüne bakın, her taraf benim rengimle kaplı.”

 

Mavi hemen atılmış; “Sen sadece yeryüzünün rengisin, ya ben? Ben hem gökyüzünün hem denizin rengiyim. Gökyüzünün mavisi insanlara huzur verir ve huzur olmadan siz hiçbir ise yaramazsınız”

 

SARI söz almış; “Siz dalga mı geçiyorsunuz? Ben bu dünyaya sıcaklık veren rengim. Güneşin rengiyim. Ben olmazsam soğuktan donarsınız hepiniz”

 

Ve bütün renkler hep bir ağızdan kavgaya tutuşmuşlar… Derken bir anda şimşekler çakmış ve yağmur damlacıkları gökten düşmeye başlamış. Bütün renkler neye uğradıklarını şaşırmış, korkuyla birbirlerine sarılmışlar. Renkler birlikteyken oluşturdukları ahengi fark etmişler ve bir bütün halinde ne kadar güzel göründüklerini keşfetmişler. Gökkuşağını bu denli çekici ve güzel kılan şey farklı renklerin uyum içerisinde bir ahenk oluşturması değil midir sizce de? Gökkuşağında olduğu gibi her insanın da farklı bir rengi, bir mizacı vardır ve mizaç insanların bireysel farklılıklarını keşfedip bütünlüğü yakalamalarını sağlamaktadır.

 

Mükemmelliği arayan 1 mizaç tipi; netliği, düzeni, disiplini ile tutarlı, kontrollü ve mantıklı olmayı destekler.

 

Duyguları hissetmeyi arayan 2 mizaç tipi; duygular konusundaki hassasiyeti, her koşul ve şartta ilgi ve sevgiye önem vermesi duygusal bağları güçlendirir.

 

Hayran olunacak kendilik imajı arayan 3 mizaç tipi; pratik ve sonuç odaklı çalışması, başaralı olma hırsı, kendisini ve çevresini motive etme becerisi ile örnek oluşturur.

 

Duyguların anlamını arayan 4 mizaç tipi; sıra dışılığı, estetik bakış açısıyla romantik, hassas, mutlaka anlam, güzellik ve estetik arayan özgünlüğünü sunar.

 

Bilginin anlamına ulaşmayı arayan 5 mizaç tipi; mantıklı, soyut düşünebilen, tüm derinliği ile bilgiye merakı, olayları duygulardan bağımsız olarak gözlemleyip rasyonel ve nesnel analiz yapması ve araştırmacı ruhunu ortaya koyar.

 

Entelektüel dinginlik arayan 6 mizaç tipi; tedbiri ve kontrollü güveni, merakı ile sorun oluşturabilecek riskleri öngörür.

 

Keşfetmenin hazzını araya 7 mizaç tipi; enerjisi, merakı, vizyonu, geleceğe odaklı oluşu, hızlı ve pratik çözümlerle yaratıcı fikirleri buluşturur.

 

Mutlak güç arayan 8 mizaç tipi; kararlı, kendinden emin, otoriter,  insanları etkilemeyi seven, güçlü ve bağımsız, risk almaktan çekinmeyen, zorluklara karşı dayanıklı, cesareti, liderliği sergiler.

 

Uyum ve denge arayan 9 mizaç tipi; sakin, çatışmadan uzak, sabırlı, iç huzuru ile dinginliği sağlar.

 

Farklı renkler, farklı mizaçlar…

 

Ve bu farklılıkların yarattığı mükemmel denge.

 

Başta kendimizin ve çevremizdeki kişilerin farklı renklerini, bu renklerin hayatımıza katkısını da fark etmemiz çok değerlidir. Enneagram, kendimizi tanımak ve hayatı dolu dolu yaşamamızı sağlayacak yolları görmemize rehberlik etmektedir.

 

Sizi destekleyen, sizi besleyen tüm renkleri hayatınızda fark etmeniz dileğiyle…

 

 

 

Ceyda Tezel, MCC

User registration

You don't have permission to register

Reset Password