f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Program Eğitmeni

Ceyda TEZEL
MCC Eğitmen

Sertifika

 

“Değişim sen karar verdiğinde başlar!” 

Koçilerinizde İç Görü Uyandırmak

Koçluk çalışmalarında koçilerimizde iç görü uyandırmak, koçluk sürecinin önemli bir parçasıdır. İç görü, insanların kendileri veya bir durum hakkında derin bir sezgisel anlayış kazandığında ortaya çıkar ve sorunları çözmek için ihtiyaç duyulan netliğe yol açar.

John Dewey’in (psikolog, filozof ve eğitim reformcusu) kişisel öğrenmeye ilişkin derinlemesine düşünmenin kurucusu kabul edilir. Dewey şöyle der; “Deneyimlerden öğrenmiyoruz, deneyimler üzerine düşünerek öğreniyoruz.” Düşünme fırsatı sağlamak, koçinin öğrenmesi ve hedeflerine ulaşma yönündeki iç görüsü açısından akıllıcadır ve aynı zamanda çok da önemlidir.

Yansıma; iç görü sağlamak için kullanılan önemli bir araçtır. İşte koçilerinizde iç görü yaratabilmeniz adına yansıma yapmanın üç basit yolu:

1) Düzenli olarak “kontrol edin”
Koç seansın başlarında; koçi koçluk yoluyla neyi başarmak, değiştirmek veya meydan okumak istiyor? Yoluna çıkan engelleri ne? Nereden başlamak istiyor? Koçluk tamamlandığında bunun başarılı olduğunu nasıl bilecek? sorularının yanıtlarını zaten almış oluyor. Seansın ortalarında şunu bir kontrol edin: koçi nerede başladı ve şu anda nerede olduğunu hissediyor? İlerlemeyi not edin ve orijinal rotada kalmak mı yoksa rotayı değiştirmek mi istediğini düşünmesine izin verin. Bunu yapmak, koçi ile koç arasındaki ilişkinin birlikte kurulmasına yardımcı olmanın yanı sıra, koçinin nihai hedeflerine yönelik özen ve dikkati de barındırır. Sadece o seansta kaydedilen ilerleme hakkında derinlemesine düşünmek ve iç görü oluşturmak için seansın daha ilerleyen zamanında şu soruyu sorun: “Seansa başladığımızdan bu yana bu konuda şu anda neredesin?” Koçinin ilişkilendirmeler yapması, bağlantı kurması ve iç görülerini sentezleyebilmesine zaman ve alan sağlamak için merakla kontrol etmeye devam edin.

2) Ölçeklendirme Sorularını Kullanın
Bir yönetici çalışanıyla zorlu geçen bir değerlendirme konuşması yaptığından bahsediyorsa, “1’den 10’a kadar bir ölçekte, görüşmenin gidişatından ne kadar memnunsunuz?” diye sorabilirsiniz. Örneğin 6 cevabını verirse, bunu not edin ve arzu ettiği memnuniyetin kaç olabileceğini sorun. Eğer 8 dediyse, kendisi için bu konuşmayı 8 yapacak şeyin ne olduğunu düşünmesini isteyin. Soruların ölçeklendirilmesi koçiler için netlik sağlar çünkü derinlemesine düşünüldüğünde her sayı kendilerine özgü bir şeyi temsil eder. Koçinin yansıması, neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını ve istenen sonuç için hangi farklı olasılıklar olabileceğine dair iç görü yaratabilmesine yol açar.

3) Kanıtları Ayırt Edin
Düşünme konusundaki keşfinde Dewey, kanıta dayanan ve kanıta dayanmayan inançlar arasında ayrım yapmayı öğretir. Koçinizin “Bu ne kadar doğru?” sorusunu keşfetmelerine olanak sağlamak, onlara inançlarının kanıtları üzerinde düşünme fırsatı verir. Koçinin inançları eylem ve duygularını yönlendirir, dolayısıyla sınırlayıcı inançlara karşı gerçeğin yansıtılmasını kolaylaştıran bir koç, koçisinin daha fazla iç görüye ve daha fazla dönüşüme sahip olmasını sağlar.
Koçiniz;
Kendisine hangi hikayeleri anlatıyor? (Bu hikayeler ne kadar doğru?)
Hangi kurallara uyması gerekiyor? (Bu kuralların her biri ne kadar doğru?)
Bir deneyime ilişkin yorumu nedir? (Bu yorum ne kadar doğru?)
Koçinin deneyimleri üzerinde düşünmesine olanak tanıyan güçlü sorular sormak ve belirli araçları kullanmak, ilerleme yolunu seçerken içgörü ve kişisel öğrenme fırsatını artırır.

Peki siz bir koç olarak kişisel öğreniminiz söz konusu olduğunda, son zamanlarda koçluk yetkinliğinizi artırabilecek neler üzerinde düşünüyorsunuz?

 

Ebru Oğuş, MCC
Optimal Koçluk Akademisi

User registration

You don't have permission to register

Reset Password